En bra synergonomi på arbetet är en förutsättning för en produktiv och effektiv arbetsdag. Att ha ett bra och anpassat seende är viktigt för både den anställda och arbetsgivaren.
Optiker Branning har stor erfarenhet av att leverera arbetsanpassade glasögon och är det enda optikerföretaget i Lund med kvalitetssäkring enligt ISO 9001:9000 utfärdat av DNV (det Norske Veritas). Vi är naturligtvis också certifierade enligt Optikerförbundets Kvalitetsnorm. Allt för våra kunders säkerhet och trygghet.
Optiker Branning är med i Synhälsan – en organisation inom Synologen för optiker med specialintresse inom kvalificerad synvård. Vi sätter synen och ögonhälsan i fokus och arbetar förebyggande. De flesta av våra optiker har arbetsmedicinsk utbildning, så du som ansvarar för företagets arbetsmiljö kan lugnt förlita dig på oss.
Vi hjälper dig att skapa en bättre synarbetsmiljö.
God syn på jobbet är en lagstadgad rättighet – men i första hand är det något som både du och dina anställda tjänar på.
- Motivationen och arbetsglädjen ökar.
- Arbetet kan utföras med bättre kvalitet.
- Antalet sjukskrivningar minskar.
- Personalen blir nöjdare med dig som arbetsgivare.
- Lönsamheten ökar.
En dålig synmiljö på arbetet kan visa sig på flera olika sätt:
- Trötthet.
- Huvudvärk.
- Torra eller röda ögon.
- ”Gruskänsla”.
- Svårigheter att fokusera blicken.
- Låg produktivitet.
- Stelhet eller värk i nacke och axlar.
Arbetsplatsglas
Att använda sina privata progressiva glas vid terminalarbete är inget vi rekommenderar. För att se bra på skärmen måste man lyfta hakan för att komma i rätt del av glaset. Detta innebär att nacke, hals och axlar kommer i ett onaturligt läge och kan ge besvär. Med arbetplatsglasögon slipper du en konstlad arbetsställning. I dag finns det olika arbetsglas för olika synbehov, där man kan sitta ergonomiskt rätt men ändå se bra. Allt för att kunna orka och prestera så bra som möjlig. Läs mer om Närprogressiva och Rumsprogressiva glas.
Vad säger lagen?
Om en anställd jobbar mer än en timme per dag vid bildskärm skall arbetsgivaren se till att denna genomgår en synundersökning. Om undersökningen visar att glasögon för normalt bruk inte kan användas ska arbetsgivaren tillhandahålla särskilda glasögon utprovade för arbetet.
Det kan gälla bildskärmsglasögon men även arbetsglasögon där de privata glasögonen slits extra mycket på grund av slitage i arbetet eller om den anställde är i behov av någon form av skyddsglasögon.
En bra synmiljö handlar om att anpassa arbetsplatsen efter människan i stället för tvärtom. Andra viktiga faktorer för en bra synergonomi är belysning, kontrast, flimmer, reflexer och synavstånd.
- AFS 1994:11 – Laser.
- AFS 1998:1 & AFS 2000:1 (EU-anpass.) – Belastningsergonomi.
- AFS 1998:5 – Arbete vid bildskärm.
- AFS 2000:37 (ändr. AFS 1996:7) – Utförande av personlig skyddsutrustning.
- AFS 2001:1 – Systematiskt miljöarbete.
- AFS 2001:3 – Användning av personlig skyddsutrustning.
- AFS 2001:42 – Arbetsplatsens utformning.
Våra optiker som gör denna typ av undersökningar är alla utbildade i arbetsmedicin.
För offert samt ytterligare information är ni välkomna att höra av er till oss.